10. Händelser

Sommarjobb/Soc/flytta hemifrån - panik!

2013-04-09 12:25 #0 av: kokuhaku

Har sån enorm panik just nu. För att fatta mig kort så är jag livrädd för mammas nya karl så Soc har beviljat mig att få flytta hemifrån, jag är 23 år, jag lider av GAD och social fobi och lite andra grejer, jag är arbetslös och sjukskriven och varit helt sysslolös i över ett år nu.

I morgon ska jag träffa några angående ett eventuellt sommarjobb, jippie tänkte jag till en början. Men nu vet jag att jag inte kommer att tjäna något på det ekonomiskt då jag ändå måste leva på existensminimum och spara så mycket som möjligt så att jag klarar mig så länge som möjligt på pengarna efter jobbet är över.
Jag ska även titta på en lägenhet i morgon, var superglad över detta också först, tills jag fick veta detta med pengar och sommarjobb. Är rädd för att när sommarjobbet är över så kommer Soc att säga att jag inte sparade tillräckligt på lönen och därmet ger de mig inget bidrag direkt.

Då kommer jag alltså stå där efter sommaren, med en ny lägenhet, precis flyttat hemifrån och mår jättedåligt psykiskt som det är, och så kan jag inte betala hyran... Jag är livrädd just nu. Och jag har inte mycket tid på mig att bestämma mig för om jag ska ta lägenheten eller ej. Hjälp snälla? Någon som har egna erfarenheter eller stöd/tips att ge?

Anmäl
2013-04-09 12:32 #1 av: CatchFatch

Jag vet hur du känner, jag känner en som varit ungefär i din situation ( att man inte fick något jobb efter sommaren ) den personen hjälpte jag med hyran men personen mådde ju väldigt dåligt psykiskt över detta. Som tur var fick personen hjälp efter en månad..

Men mitt råd är att spara så mycket du kan - utan att du känner att du måste leva på blodpudding hela sommaren. :P
Om du kan så spara iaf 500kr varje månad för då har du förhoppningsvis iaf till hyran om soc inte hjälper dig. :)

Anmäl
2013-04-09 12:41 #2 av: kokuhaku

Vad snällt att du hjälpte personen! Jag har nog dock ingen som skulle kunna hjälpa mig då de flesta jag känner/familjen också har det svårt.

Det är inflyttning till lägenheten den första juli om jag får den/tar den. Känns skitjobbigt att liksom jobba utan att tjäna något på det, då jag tycker det är hemskt jobbigt att jobba, annars skulle jag inte vara 50% sjukskriven och gå i terapi.
Jag får väl som du säger, spara så mycket jag kan och strunta i att köpa möbler till lägenheten etc, men hela sommaren kommer jag bara vara orolig för om Soc hjälper mig eller inte så fort jag behöver det igen :/ Jag vet inte om jag vågar "utsätta" mig för detta. De kanske vägrar hjälpa mig i 3 månader..

Får väl (måste) även betala lite till CSN i sommar.

Anmäl
2013-04-09 13:03 #3 av: CatchFatch

#2 Jag tycker du är väldigt klok som tänker igenom allt först men jag tycker inte att du ska dra dig för att köpa möbler!
Har du IKEA i närheten? där kan du ju köpa billiga saker :) Typ 6 glas för 20kr och sådant :)
Kan du ta med dig några möbler hemmifrån?

Du tjänar nog alltid på att jobba - om inte annat så får du erfarenheter och så kan du alltid fylla på ditt cv :)
Hur stor är lägenheten? Och vilken hyra ligger den på?


Jag ber om ursäkt för eventuella stavfel osv - jag har en katt i knät som är jätte gosig :P

Anmäl
2013-04-09 13:13 #4 av: kokuhaku

Jag har tyvärr inte ikea här men det finns Rusta och ÖB. Har ändå samlat på mig mycket saker så jag kan laga mat och så. Men saknar soffa, soffbord, strykjärn, lampor, dammsugare mm. Jodå lite möbler tar jag ju hemifrån, köksbord + stolar är redan fixat :) 

Ja, på så sätt tjänar man ju på att jobba! Men mitt psyke blir bara oroligt och påfrestat hehe.
Lägenheten är 34 kvm och kostar lite mer än 2700 kr/mån, kommer inte ihåg exakta siffran. 

Sen har vi ju internet, det ingår inte i Soc norm men det kan jag inte vara utan. Fast jag tror jag har råd med det och ändå leva på existensminimum så då borde de ju inte säga något. 

Aw vad trevligt, katter är mysiga! :D
Anmäl
2013-04-09 13:26 #5 av: CatchFatch

#4 Okej! Men Rusta och ÖB brukar ju också ha billiga saker som man kan köpa "så länge" haha :D
Jag antar att det är en 1:a eftersom att den är på 34kvm så då behöver du ju ingen soffa, satsa istället på någon/några stora och sköna kuddar att luta dig mot i sängen. Ibörjan får man vara lite nytänkande så istället för soffbord kan man ta en trästol eller en pall om man verkligen behöver något som avlastningsplats.

Lampor blir ju liite krångligare eftersom man gärna vill se något när solen gått ner men har man inte råd med lampskärmar så går det ju att ha bara glödlamporna framme. :) Istället för dammsugar kanske en soppborste? Eller gör som jag och min pojkvän fick göra när våran dog - gå och låna av någon. ( Kasnke inte grannen olof på 87 i grann porten - utan kanske din mamma? )

Internet och sådant räknar de ju inte in nej men de räknar ju in i olika kategorier typ , hyra, el, hygien osv. Tror att någon kategori är för typ aktiviteter eller något sådant och då kan man ju ta de pengarna till internet. :) Sen behöver man ju inte ha det snabbaste och dyraste internetet heller. :)

Om du vill kan du provberäkna vad du får från soc på deras hemsida - så du vet på ett ungefär? :)
http://www.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/socialbidrag/provberakning

Anmäl
2013-04-09 13:40 #6 av: kokuhaku

Ja, de har ju inte så mycket möbler direkt, men de har ju glas och knivar, gardiner etc :)
Ja det är en etta. Uh ingen soffa låter inte roligt, vart ska vännerna sitta när de hälsar på? ;) Men jo jag har också tänkt tanken att jag kan få vänta med soffa. Är jobbigt att vara perfektionist, vill ha allt perfekt och snyggt som jag vill ha det men har man inte ekonomin så har man inte.

Kökslampa har jag en, det är framförallt vardagsrumslampa jag behöver men det ska jag nog hitta någon billig hoppas jag, gör jag inte det så duger rislampa så länge. Dammsugare önskar jag mig till jag fyller år haha, så hoppas jag får en då. Finns ju små 200-kroners annars.

Jag har sett normberäkningen och kategorin telefon, tv-avgift, dagstidning och allt vad det var låg på ca 800 kr, så där kan jag klämma in bredbandet tänkte jag då jag inte har tex hemtelefon eller tidning. Men tv-avgiften får jag betala...
Jag kollade hemsidan du länkade men fick bara totala summan av utgifterna jag skrev? Stog bara typ "du kan få rätt till försörjningsstöd". 

Tack för dina tips! :)

Anmäl
2013-04-09 14:02 #7 av: CatchFatch

#6 Äsch, vännerna får anpassa sig eller ta med egna stolar ;)
Nä men jag har faktiskt lite tips här! Jag vet inte hur mycket du vill höra om mitt liv haha men jaja, jag var tillsammans med en kille vars mamma hade en ascool lösning på hur man kan göra utan en soffa!

Det är dock lite krångligt om man ska göra exakt som henne men hon hade iaf en hängmatta i vardagsrummet! Alltså en står jävel som hängde i taket! :D Enda sedan jag såg detta har jag också velat haft så för det är så otroligt annorlunda och inget man direkt tänker på :P
Hon hade även en hög med skummgummi madrasser på hög som hon hade bäddat med ett överkast ( För det ser ju lite bättre ut än med ett lakan ) och några kuddar mot en kista/bänk så det blev lite som en låg soffa. :) Soffor är ju ganska dyra men en madrass kan man säkert hitta för en 200 -300 på typ jysk eller något . :)

Rislampa är jättelätta att göra om i sin egen stil! :D Nu hittar jag inte videoklippet men äntligen hemma gjorde iaf en grej där de köpte billiga rislampor eller ja papplampor kanske det är.. Och klistrade färgranna papper på.. Hoppas du förstår haha :D

Jaha.. De brukar stå typ " du har 2000kr lägre än .. du kan ha rätt till försörjningstöd "


Vilket långt inlägg det blev men jag går helt crazy här för jag älskar att planera i nya lägenheter höhöhöh

Anmäl
2013-04-09 15:14 #8 av: kokuhaku

Hehe ja precis!
Snacka på du :). En hängmatta, ja det lät ovanligt! Den måste nog sitta ordentligt i taket så det inte åker ner? Vet inte alls hur man fäster en sån hehe. Det med madrasserna lät ju bra. Får se i morgon hur lägenheten ser ut och så får vi se vad jag gör sen.

Att göra om en rislampa hade jag heller inte en tanke på, det lät lite intressant!

Jo men det stog så som du skriver.. jag bara fattar inte vad som menas med det :( Vaddå lägre liksom? Men jag har bra kontakt med en kvinna på Soc så jag tycker jag har bra koll ändå :)

Ja inredning är ju superkul! Man skulle ha en massa "startpengar" när man ska flytta och hitta på massa roligt och bara shoppa loss! :D

Anmäl
2013-04-09 19:31 #9 av: CatchFatch

Massa startpengar skulle sitta himla bra just nu! Jag är också jätte sugen på att bo själv men jag kanske ska plugga på annan ort ( Om jag kommer in ) och det är i januari så känns dumt att flytta nu - när jag inte ens har fast jobb - och sen flytta igen i januari!

Ja man måste antagligen fästa en hängmatta ordentligt, jag vet inte heller hur man gör men det var himla snyggt! :D

Jag antar att det menas med att du kan få det från soc :)  Jag fick tex fram att jag hade 7000 lägre ( om jag hade bott själv ) så jag antar att det betyder att jag kan få 7000kr från soc. :)

Anmäl
2013-04-09 23:18 #10 av: kokuhaku

Okej du bor fortfarande hemma. Fasiken nu fick jag en jättejobbig känsla över att flytta, jag vill liksom bara vara barn igen och bo med mamma och pappa! :( Men tyvärr så måste man bli vuxen...

Ja, då är det ju lite onödigt att flytta om du kommer in på skolan.

Okej, a så var det nog :)

Anmäl
2013-04-10 12:10 #11 av: CatchFatch

#10 Nej jag bor inte hemma :P Jag står dock fortfarande skriven hemma men jag har kind of flyttat in hos min pojkvän .. Har varit där nästan varje dag i 2 år nu så att.. jag kanske bör ändra adress XD

Anmäl
2013-04-11 10:53 #12 av: kokuhaku

Jaha x) okej!
Jag var och tittade på lägenheten igår, den var jättefin! Ringde direkt och sa att jag ville ha den, så nu får vi se, väntar spänt på ett svar hehe.

Anmäl
2013-04-11 12:47 #13 av: CatchFatch

#12 Nej vad kul! :D Hoppas du får den! :D

Du kommer nog älska att bo själv! ingen som bestämmer över dig eller säger åt dig vad du ska göra! :)

Anmäl
2013-04-11 22:13 #14 av: kokuhaku

Jag fick den! :D

A, fast det har jag inte problem med nu heller, ingen som bestämmer över mig^^ Det är bara mammas nya karl som kom och blev ett problem.. Blir nog jättehärligt att bo själv och klara sig själv. Nu fattas bara ett jobb också!

Anmäl
2013-04-11 22:21 #15 av: CatchFatch

#14  Men gud grattis! :D
Känns nästan som om det är jag som fått en lägenhet! Så glad för din skull! :D
Detta kommer du klara galant!

Ja - jag håller också på med jobbsökande :) Jag hoppas att jag får något snart för jag vill verkligen kunna iaf pröva bo själv! Dessutom vill jag ta körkort och sådant också! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.