2009-08-02 18:40 #0 av: [TrevorS]

Den uppfattningen får man när man ser reklamen på en flicka i varje klass skär sig. Men de nämner inget om killarna. Det får oftast killarna att inte säga något för de tror att de inte gör det.

Jag har varit i kontakt med en kurator för att få lite svar på hur det egentligen ligger till och vanligaste orsakerna varför tjejer och killar skär sig. Även om anorexi och andra ätstörningar.

Tjejer som skär sig, säger kuratorn att det är lite överdrivet på reklamen men uppskattat 1 var annan klass (beroende på hur stora klasserna är). De vanligaste anledningarna är att de inte känner sig tillräckliga, lider av ångest, deprimerade och har ingen att prata med, problem i hemmet men även sett flera som skär sig på grund av att de blivit utnyttjade.

Killar som skär sig, är däremot mer ovanligare men det händer, 1 av 3 klasser ungefär. Oftast är det de killarna som känner sig svagare, problem, mobbade, utnytthade eller går igenom en depression.

Tjejer som har ätstörningar, är tyvärr rätt vanligt och det finns så många olika sorters ätstörningar, det är av så många olika anledningar men den vanligaste är att de känner sig tjocka eller är känner sig utanför eller mobbade.

Killar som har ätstörningar, är nästan lika vanligt som med tjejer men de pratas inte lika öppet om det, vilket kuratorn tror att antalet killar är mer självmordsbenägda och oftast skär sig i samband med ätstörningar. Vanligaste anledningen till ätstörningar för killar är oftast att de inte har några vänner eller att de känner sig utanför, mobbade i skolan eller i hemmet och depression.

FAKTA:
Kurator i Göteborg och Skövde.

 

 

(Fotograf Oscar S)